Wednesday, August 17, 2011

Home » , » Nikmatnya Bersalin

Nikmatnya Bersalin

Assalamualaikum..

harini dah puasa yang ke 17 dah..
ainul pun dah 28hari..=)
barulah saya berpeluang untuk menceritakan pengalaman bersalin..

perut mula sakit pada malam 19julai2011..
darah pun dah mula keluar dari faraj..
tapi xbanyak..
bila bagi tahu suami tentang ni, suami terus ajak pergi check up..
so, 20julai2011 pergi hospital sungai buloh untuk check..
sampai di hospital sungai buloh, doktor cek pintu keluar baby baru terbuka 1cm..
then, doktor tu bagi mc 2 hari n suruh balik dulu...
katenye, bile dah terasa sangat sakit nanti baru datang balik..
kemungkinan besar dalam dua hari lagi baru bersalin..
so, aku pun balik la rumah..




   
sampai je rumah dalam pukul 3.00ptg..
baring la depan tv dengan family..sambil tu abah main PS..
sambil baring2 tu, perut saya mula sakit...
kontraksi baby dah bermula..
hidung dah merah, mata pon dah berair..
"jom lah pergi hospital tanjong karang pulak.. sakit hati je dengar doktor suruh balik.. dah sakit2 macam ni disuruhnye balik.. siap2.. lepas asar nanti pergi hospital tanjong karang" kate abah

kami pun bersiap2..

"pergi rumah embok dulu ye bah, nak suruh urut ape2 yang patut.. n nak mintak air selusuh"..
abah, mak, nurul, saya dan suami bertolak ke rumah embok dulu sebelum pergi ke hospital tanjong karang..
perjalanan dari rumah ke hospital tanjong karang mengambil masa lebih kurang 1jam..
sampai di kuala selangor kami singgah solat maghrib..
selepas solat maghrib tu, saya dapati darah makin banyak keluar..

sampai di hospital tanjong karang lebih kurang dalam jam 8.30..
macam biasa, daftar dulu then tukar baju hospital n amik air kencing utk diperiksa..
bila doktor cek, jalan keluar baby dah terbukak 3cm..
keadaan aku terus dipantau di hospital tanjong karang..
jam 9.00pm pintu keluar dah terbukak 5cm..
jam 4.00am, kontraksi sebenar bermula..
sakit yang dtg setiap 8-10 minit..
sakitnye bukan lah calang2...
sangat sakit.. huhu..
jam6.00am 21julai2011, doktor cek pintu keluar baby dah terbukak 10cm..
doktor dan nurse bersusah payah membantu untuk aku keluarkan bayi ku..
namun gagal..
bayangkan dari jam 4.00am sehingga 6.00am..
sudah berulang2 kali doktor dan nurse paksa aku untuk push n keluarkan bayi..
hasilnya, aku terus sakit..
dan lemah tanpa tenaga..

doktor membuat keputusan untuk menghantar saya ke hospital sungai buloh..
lebihkurang jam 7.00pagi saya dan suami dibawa ke hospital sungai buloh menaiki ambulans..
merasa jugak naik ambulans..

dalam ambulans tu..berlaku kontraksi yang sangat kuat dari bayi ku..
tapi saya dilarang untuk meneran kerana dikhuatiri bayi akan lahir dalam ambulans..
"puan, janagan meneran dalam ambulans ye.. tahan dulu.. kumpulkan tenaga,, istighfar banyak2... nanti dah sampai hospital, puan teran ye.." kata nurse yang follow dalam ambulans tu..
saya hanya mengikut nasihat nurse tu..
tapi, memang sakit yang teramat..
bagai nyawa dihujung tanduk..

perjalanan dari hospital tanjong karang ke hospital sungai buloh saya rasakan teramatlah jauh..
bila pandang ke luar tingkap ambulans, hanya nampak pokok2 kelapa sawit dan langit yang membiru..
tu je yang saya nampak... huhu

sampai je di hospital sungai buloh lebih kurang jam 7.50am 21julai2011, saya terus di bawa masuk ke dalam labour room..
doktor dan nurse mula berkumpul dan membuat apa yang patut..
tepat 7.57am 21julai2011, kedengaran suara bayiku yang dah selamat aku keluarkan...
hanya yang dapat kulihat doktor2 dan nurse tu melihat bayi ku dan melopongkan mulut mereka..
"ooooo.. patutla susah nak keluar" kate nurse dan doktor tu..
rupanya, leher bayiku tersangkut pada tali pusatnya..

Alhamdulillah, bayiku selamat dikeluarkan..
sangat NIKMAT rasenye bila dah selamat..

doktor menunjukkan alat kelamin bayiku dan bertanyakan
"anak puan ni boy ke girl??"
"girl".. jawabku dengan lemah..
then, bayi ku diletakkan di atas badan ku sementara mereka menguruskan, uri, tali pusat dan lain-lain..
kecil saje bayi ku..

2.99kg
7.57pagi
21julai2011

Alhamdulillah..
Aminn


ni gambar bayi saya sewaktu umurnya 22hari..=)

3 comments:

  1. weeeeeeeeeeeeeeeeettt! tahniah kak umie. comel, dan semoga menjadi puteri solehah hendaknya

    ReplyDelete