Thursday, January 14, 2010

Home » , » sambungan cite Riadah~~~

sambungan cite Riadah~~~

salam..
hye allz..

ni miss senyum nk sambung alkisah riadah..

skg ni, ramai pelajar y dah mula sedar tentang riadah dan alam sekitar..
so, mmg senang sgt nk nmpak awek2, balak2 kayuh beskal petang2..
ehem2..

miss senyum dan rumate teringin gak nk nek beskal,
tp, malangnye nasib.. kami xde beskal..
nak pinjam beskal sape??
nak beli mahal..
gpun, kami hanya menghitung hari je kat UTM ni...
hwaaaa........
1
2
3
4
5


"korang tau x, boleh pinjam beskal kat KDSE.. xpayah bayar.. boleh pinjam seberapa lame kite nak.. cume kene isi borang je.. senang tau.. cube la"...

wah!!!!
miss senyum & rumate melonjak kegembiraan..
rase nak terjun dr tingkap bilik
trus sampai pejabat KDSE..


"puan, kami nak pinjam beskal.. mcamane ye??" rumate miss senyum tanye sambil melemparkan senyuman.. bak kate org, senyum sampai ke telinga=)

"kene isi borang merah.. pastu, g jumpe pegawai minta kebenaran" kata kakak kat ofis tu dgn muke y kerek.. penat kot melayan student x putus2 asyik dtg ofis jek..

miss senyum & rumate dgn berkobar2 mengisi borang merah tu..
semangat nak nek beskal ptg tu..
bila dah siap isi, jumpe la pegawai y kakak kat kaunter td maksudkan..




ehem.. assalamualaikum....
kata kami dgn selangit harapan..
bukan gunung tau, tp langit..=)

lepas serahkan borg merah tu,
& brief sikit2,
pegawai tu dgn muke selambe ckp..
"ok, deposit RM50..
urusan di kaunter.. tp, xsemestinye bleh dpt beskal harini tau.."

"mahalnye rm50" bisik rumateku ditambah memek muka y menggerunkan..
pegawai tu bagai memahami riak wajah rumate ku, lalu berkata "ye la.. klu ade ape2 kerosakan, deposit tu akan burn"
"ok puan.. terima kasih".. miss senyum dgn pantas menyelamatkan keadaan..
ceh, terasa mcm power puff girl la pulak..
...
...
...
...

adeyh..
nk tau ape kesudahannye??
borang tu tersimpan rapi dlm rak rumate miss senyum..
hahahha..
harapan kami nk nek beskal ptg tu tergantung mcm gbr beskal ni..
huhuhu

so, kesimpulannye....
mcmane nk menggalakkan pelajar2 alami hidup y sihat???
setakat nk sewa beskal, kne bg deposit rm50..
klu pancit ke break tetibe xmakan ke..
rm50 tu hangus???
aiiyakk...
patut ke??? ish ish..

adios

5 comments:

  1. uish biar btl rm 50....krp rm 2 je sejam.tp sejam jela.xdela terbeliak mata nak membayar cam rm 50 lg pun bkn setiap masa nak guna.xdela pikir kerosakan ke ape..klu x ok beskal tu ckp awl2 kat mail suh dia btulkan.....hehe promote mail lak utk sewa beskal.hihihi....umieeeee ni ifa la ifa xde blog just suke2 comment je.hehehe

    ReplyDelete
  2. ye la.. mahal la.. isk3.. xb'baloi2..

    ReplyDelete
  3. oo.. ifa.. hhee.. igtkan sape lah td.. ngee.. aritu umi ade gak sewa beskal kat KRP.. y g naik balai cerap tu.. hehhe...

    areleez.. tau xpe.. mmg xberbaloi pun.. *sigh

    ReplyDelete
  4. Inilah masalah besar kat Malaysia.

    Perancangan punyelah baik, tapi bila tiba masa untuk perlaksanaan, dijadikan susah dan menyusahkan.

    Kalau dalam kampus yang kecil itu sendiripun tiada makenisme untuk membantu menjayakan agenda 'kampus mapan', usahlan berteriak ke luar kampus, mempromosi kepada orang luar tentang idea mapan ini.

    Persatuan mahasiswa boleh membawa usul ini terus kepada perhatian NC kerana beliau sememangnya begitu berminat dengan idea kampus mapan ini.

    Manalah tau ada tindakan (atau janji untuk bertindak) dan insentif tertentu buat mahasiswa yang ingin berbasikal pada masa depan?

    ReplyDelete
  5. betul tu en hisyam.. sy ada terbaca tentang ucapan NC dlm website UTM tentang sustainable campus ni.. dan dah ade pun program y dirancang oleh HEP utk jayakan misi NC tu.. tp, programmnye xbrape berjaya..sbb MASUM y dilantik utk jalankan program tu mcm belum sedar apa itu sustainable campus...

    sebenarnye, kami dak2 taun 4 ade jalankan program sustainable campus.. tanpe mengetahui wujudnya MASUM.. bila dak taun 4 pegi HEP utk mintak kelulusan, baru kami tau y MASUM tu wujud.. bile bersua muka dgn wakil MASUM, mereka xtau ape aktiviti y akan dijalankan.. sedangkan kami dah siap kertas kerja 2 bulan y lalu.. akhirnya, HEP xbg kebenaran utk dak taun 4 buat program.. kami kene bekerjasama dengan MASUM+PEWIBAWA baru boleh gerak..

    so, program y kami rangka utk jalankan januari ni kebanyakannya terpaksa ditunda ke februari.. program y bergabung dgn MASUM + IZ + PEWIBAWA je y dpt dijalankan..

    program2 underground masih tetap berjalan.. hehe..

    sy xfaham ape sbnrnye perkhidmatan KDSE ni.. klu di KRP, buat kaedah 1jam = rm2.. xde la membebankan pelajar.. rm2 berbanding rm50.. aiyoo.. perkara ini akan diusulkan.. terima kasih en hisyam=)

    ReplyDelete